Meet

Laatste Artikelen

MEET... Bibi van der...

Team YBS ging op pad om de inspirerende Bibi van der Velden te interviewen. Eenmaal aangekomen in Amsterdam kwamen wij terecht bij een PRACHTIG grachtenpand.Het atelier was GROOT, prachtig ingericht en...


Lees meer..

MEET... Danie Bles

Danie is de bekendste stylist van Nederland en doet onder andere de styling van Sylvie Meis en Yolanthe Cabau. YBS vroeg haar naar haar toekomstdromen, drijfveer en stijlicoon. Naam: Danie Bles...


Lees meer..

MEET... DJ Devi van ...

Meet Devi van der Horst, de dj die samen met Ralph van Vugt het dj-duo van dit moment vormt: NO_ID. Sinds hun ontdekking door en samenwerking met Axwell vliegen de...


Lees meer..

MEET... Edwin Ete

YBS interviewde Edwin Ete, personal trainer en oprichter van We Are Fitness. Edwin is één van de jongste trainers van Nederland en was als enige Nederlander aanwezig op het Eurovisie...


Lees meer..

MEET... Elles Beijer...

YBS Esmee interviewde Elles Beijers, een freelance journalist met een grote liefde voor bladen. Als jong meisje droomde Elles al van een carrière in de schrijverswereld. Met frequente artikelen voor...


Lees meer..
01234

Ontwerper Sjaak Hullekes, ‘de Zeeuw met de drang om schoonheid te tonen’, heeft samen met partner Sebastiaan het prachtige label Sjaak Hullekes opgericht waarbij de focus op mannenkleding ligt. Maar de ontwerper wil zich niet vastleggen aan het medium mode. Hij wil meer.

Name:Sjaak Hullekes
Leeftijd: 32
Plaats: Arnhem
Beroep:Ontwerper
Website:www.sjaakhullekes.com
Facebook:www.facebook.com/sjaakhullekes
Twitter:www.twitter.com/sjaakhullekes
Instagram:www.instagram.com/sjaakhullekes

Wie is Sjaak Hullekes?
Een nuchtere sociale Zeeuw die de drang heeft om schoonheid te tonen. Ik kwam als kind graag in Antwerpen en zag de mooiste winkels van ontwerpers, dat gaf mij de doorslag om voor mode te gaan. Voordat ik mode wilde gaan studeren wilde ik graag restaurateur of antiquair worden want meubels en inrichting passen net zo goed in mijn drang thuis.

Hoe zou je jezelf omschrijven in vijf woorden?
Ik ben een weegschaal, sociaal, creatief, een doener en positief.

Wat is jouw werkmotto?
Vertrouw op je intuïtie en laat je af en toe eens leiden door de flow. Het is niet altijd goed om je poot stijf te houden om je doelen te behalen, samenwerking met andere partijen is ook altijd goed, en vaak ook nodig want alleen win je een oorlog niet.

Wat is je favoriete modeplek op de wereld?
Mijn favoriete plek heeft weinig met mode te maken. Ik ben ook liever niet opzoek naar mode, ik haal graag uit allerlei verschillende dingen inspiratie. Marrakech is een plek die me erg inspireert, de schoonheid, de historie, cultuur en religie komen er prachtig samen en creëren een bepaalde puurheid waar ik erg van hou. Maar een hutje op de hei kan mij net zo goed inspireren.

Wat doe je daarnaast graag in je vrije tijd?
Als ik bezig ben met planten brengt me dat altijd heel veel rust. Ik vind het heerlijk als de buxus weer geknipt moeten worden, en wordt gelukkig van elke bloem in bloei. Daarnaast schilder ik graag muren (lachend). Het liefst heb ik minimaal ieder seizoen een nieuwe kleur op de muren bij ons thuis, dat verven vind ik ook ontzettend leuk om te doen.

Wanneer is je liefde voor mode ontstaan?
Stileren en vormgeven dat zijn dingen die mij al van jongs af aan in de greep houden. Dat het mode moest zijn kwam omdat ik mensen leuk vind om mee om te gaan. Qua vormgeving brengt kleding je heel dicht bij mensen, zeker als het gaat om maatwerk.

Ik wil mezelf alleen nog steeds niet vastleggen aan alleen het medium mode, mijn behoefte tot stileren en vormgeven gaat verder dan alleen kleding. Het gaat mij over aankleden en het uitdragen van een smaakgevoel en dat kan op heel veel verschillende lagen...

Heb je wel een opleiding gedaan in de mode?
Ik ben in 2005 afgestudeerd aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, op modevormgeving.

Wat deed je na die opleiding om jullie label op te kunnen zetten?
Nadat Sebastiaan, mijn privé en zakelijke partner, en ik waren afgestudeerd aan ArtEZ zijn we vrijwel direct begonnen met de eerste bouwstenen voor onze droom om mannenmode groter te maken. In eerste instantie werkten we veel op freelance basis voor andere bedrijven, daarmee hebben we veel praktijk ervaring op kunnen doen en kunnen sparen om ons eigen merk op te kunnen zetten.

Hoe, wanneer en waarom is uiteindelijk het label Sjaak Hullekes ontstaan?
Na anderhalf jaar meer dan fulltime freelance voor anderen te hebben gewerkt zijn we gestart met Sjaak Hullekes. Sebastiaan als brein achter het merk op het gebied van strategieën en bijvoorbeeld de collectie opbouw en ik de creatieve visie, en natuurlijk het gezicht. We vonden dat er maar weinig was voor mannen. We hebben altijd de drang gehad om de magie van mode groter uit te dragen voor de man.

Hoe verliep de opstart?
Met vallen en opstaan, dankzij het feit dat we beiden veel liefde en passie hebben voor wat we doen is dat nooit een probleem geweest en levert het aan het einde van de rit altijd heel veel geluk op.

Iedereen kan je vertellen hoe het moet en hoe het gaat. Mode blijft alleen een hele complexe keten waar alles draait om geld en macht. Daardoor duurt het lang voordat je de juiste draai en eigen plek hebt weten kunnen vinden, zeker in de herenmode.

Nu blijft het nog altijd aanpoten, het gaat allemaal niet vanzelf, de verantwoordelijkheden worden alsmaar groter en alles kost geld, vaak veel geld. Maar met een juiste visie is er altijd een weg te vinden.

Wat is kenmerkend aan jouw designs?
Ze zijn puur, zonder poespas: alle ontwerp aspecten verwerk ik het liefst in de kleinste details. Ik werk graag met natuurlijke materialen en met rijke kleuren. Deze twee onderdelen zijn van groot belang voor de gemoedstoestand van de drager. Detaillering en ambacht zijn voor ons de grootste uitdaging. Eén centimeter maakt al een groot verschil, en als daaruit een tevreden drager voort komt dan is mijn missie geslaagd.

Wat voor mannen zie jij graag in die designs?
Mannen met oog voor detail die open staan voor nieuwe impulsen. De Sjaak Hullekes dragers hebben allemaal zeer diverse beroepen, van creatief directeur en kunstenaar tot bankier en ambassadeur maar allemaal hebben ze een klassiek smaakgevoel zonder dat ze stil blijven staan. En ze hebben een verfijnd kleedgedrag!

Die man hebben we al vanaf het begin af aan in ons hoofd gehad. Toen we onze eerste winkel opende voelde we een grote opluchting dat de klanten inderdaad overeenkwamen met wat wij in gedachte hadden.

Met welke tegenslagen kan een modeontwerper, ook na de opstart, te maken hebben?
Slechte kwaliteit van productie of te late leveringen zijn dingen die voor kunnen komen, maar personeel of cashflow - omdat je alsmaar voor aan het financieren bent - zijn soms ook struikelblokken. Eigenlijk kan er vanuit elke hoek een tegenslag komen. De totale cyclus van mode is zo complex en verspreidt over de hele wereld, als er ergens iets fout gaat dan kan je dat direct in de winkel merken.

Het moeilijkste aan deze branche is eigenlijk dat je zoveel partijen nodig hebt, en die zitten nooit om de hoek.

Hoe ga jij met die ‘problemen op afstand’ om?
Gewoon doen! Je moet de gave hebben om de communicatiecultuur van verschillende landen snel onder de knie te kunnen krijgen. Gewoon met de Hollandse botte bijl bereik je in China of Portugal maar weinig, het is continue handelen naar de maatstaven die zij hanteren.

Je laatste Spring-Summer 2014 presentatie was begin juli. Hoe verliep dat?
Ontzettend goed. Wij werken samen met een van de beste persbureaus van Nederland die onze taal compleet verstaat. Voor deze presentatie werkten we samen met het Conservatorium Hotel in Amsterdam, en ook dat verliep perfect.

We wilden eens niet een geijkte catwalk show. Bij onze kleding is het van belang dat je het kunt voelen en van dichtbij kunt zien, samen met de pop-up shop die we beneden hadden konden we perfect uitdragen wat we wilden zeggen met ons merk.

Hoe zien de dagen eruit voorafgaand aan zo’n event?
Niet heel erg anders dan anders. We zorgen ervoor dat we even geen afspraken buiten de deur hebben zodat we ons volledig kunnen concentreren op de collectie. Het is vooral een kwestie van de laatste puntjes op de i zetten, want je werkt al het hele seizoen toe naar de presentatie van de collectie. Er is dan nog een doorpas met de modellen om te zien of alles wel zit zoals het moet zitten, en alle gastenlijsten worden dagelijks doorgenomen.

Uit wat voor items bestaat je S/S 2014 collectie?
We hebben veel gewerkt met leer en linnen, veel lichte naturel tinten en sommige items met een zilveren coating. Het was een presentatie waarmee we lieten zien welke richting we uit gaan voor het nieuwe seizoen, niet alle items hebben we ook daadwerkelijk laten zien. Het gaat om de sfeer, het grote gebaar. Doordat wij alleen in onze eigen winkels verkopen kunnen we onszelf dat ook veroorloven, daardoor hebben we andere deadlines.

Wat heeft jou geïnspireerd bij het maken van deze collectie?
De titel van de collectie is “an artist’s journey”. In ben geïnspireerd door de kunstenaars mentaliteit, de creatieve en ruimdenkende geest om de maatschappij te confronteren en een stukje verder te brengen.

De huidige maatschappij geeft altijd de grootste inspiratie. Ik merk dat zoveel mensen op dit moment vooral veel willen kopen voor zo min mogelijk geld, terwijl ze geen benul hebben van wat ze in huis hebben gehaald aan ellende. Ik wil altijd achter mijn producten kunnen blijven staan en een eerlijk verhaal vertellen, niet dat ik een eco of fair trade stempel onder mijn naam hoef te hebben, maar het gaat erom dat de kleding op een koosjere manier gemaakt is.

Al onze kleding heeft een kleine oplage, gemaakt in ons eigen atelier of in Europa. We zijn net verhuisd met onze Arnhemse winkel, waardoor we ons atelier nu midden in de winkel hebben staan. Het is belangrijk dat mensen kunnen zien en voelen, mode gaat namelijk om zo veel meer dan een kledingstuk tegen de kou.

Naast die Sjaak Hullekes winkel in Arnhem is er ook een in Den Haag. Waarom deze twee steden?
Arnhem is de thuisbasis van het merk, waar wij ons hebben ontwikkeld. Ik vind het van belang om bij te dragen aan waar de stad en academie voor staan.
Voor Den Haag daarentegen heb ik altijd al een voorliefde gehad, het prachtige internationale karakter van de stad, en vooral de Denneweg en omgeving. Een straat waar naast mode ook antiek en kunst worden verkocht zorgt voor een andere mentaliteit. De bezoeker daar winkelt automatisch met een ander tempo en staat open voor een verhaal achter het werk.

Welke andere steden op deze wereld wil je veroveren, naast Arnhem, Den Haag, Utrecht en Amsterdam?
Ik zou heel graag een winkel in Antwerpen openen, maar ook Düsseldorf en Parijs staan op onze lijst. Het zou ook een tijdelijke winkel kunnen zijn om mee te beginnen of iets anders; maar de dynamiek die in deze steden heerst spreekt mij aan, allemaal op hun eigen manier. Voor Nederland denk ik dat we het bij twee winkels zullen houden voorlopig, maar wie weet; Amsterdam en Maastricht misschien?

Nog andere toekomstdromen?
Stabiliteit in ons werk, dat we voldoende mannen mogen kleden die aansluiting vinden bij ons verhaal en onze producten. Zolang we maar door kunnen gaan met wat we doen, dat is mijn voornaamste eis.

Jouw tips voor ambitieuze lezers die ook de mode in willen?
Een ontwerper wordt je niet; dat ben je. Net zoals dat marketing door je aderen moet vloeien als je succesvol in de marketingbranche wilt worden. De modewereld is een heel intiem wereldje, je zit er niet zomaar tussen. Daarvoor moet je goed weten wat je wilt en hoe je dat wilt, de juiste ‘taal’ spreken en tegelijkertijd trouw blijven aan je eigen kwaliteiten.

Mode als branche is ook heel veelzijdig, het hoeft niet alleen ontwerpen te zijn, ook binnen de product development, PR, sales of styling is werk te vinden. Ervaring is wel van groot belang, net als in elke branche.

Het probleem van nu is dat door de Televisie de modebranche, met al haar modellen en rijke celebrities, wordt neergezet als een soort Walt Disney sprookjesbos...
In realiteit is het geen glitter en glamour, maar hard werken, heel hard werken; en met wat geluk verdien je dan op ten duur geld.


Interview © Copyright – Young But Successful

Picture credit : Bobbie van Diem

Login YBS

Log in Register

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

YBS GROUPS